Absorptionsmedel. Uppsugande material, t.ex. sågspån, kalk, vulkanaska, kuddar, trassel m m.
Ackrediterad. Organisation eller företag som har erfoderlig kompetens för en specialiserad teknisk uppgift. Swedac är det centrala ackrediteringsorganet.
Asbestos. Bindvävsomvandling i själva lungvävnaden till följd av inandning av asbestfibrer.
ADR-S. Svensk tillämpning av europeisk överenskommelse om internationell vägtransport av farligt gods. Utgivare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Avfallsslag. Den sexsiffriga kod som anges i bilaga 4 i Avfallsförordningen.
Bromerade flamskyddsmedel. Kemiska föreningar som alla innehåller grundämnet brom. Idag används ett sjuttiotal bromerade flamskyddsmedel som brandskydd i framförallt elektronisk utrustning, kretskort, höljen till datorer, byggmaterial, kablar, textiler samt möbel- och bilklädsel. Bromerade flamskyddsmedel är, i likhet med de flesta miljögifter, långlivade och har egenskaper som gör att de kan tas upp och lagras i levande vävnader.
Brandfarliga varor. Brandfarliga gaser, brandfarliga vätskor, brandfarliga fasta varor, självantändande varor, varor som utvecklar brandfarlig gas vid kontakt med vatten, oxiderande varor och organiska peroxider.
Certifierad. Intyg från certifieringsorgan att system svarar mot uppställda krav.
Dropptorr. Tömd förpackning som placerats upp och ned för avrinning. Avrinningstiden bör vara minst två timmar och avrinning skall ske helst i rumstemperatur. Observera att rester skall tas omhand som farligt avfall.
Elektrolyt. En lösning som leder elektricitet i batteriet, oftast kaliumhydroxid i Ni-Cd-batterier och svavelsyra i blybatterier.
Eternit. Produktnamn för asbestcementskivor. Ordet kommer av eternity som betyder evighet, och syftar på att materialet skulle hålla mycket länge och vara i det närmaste underhållsfritt. I helt skick är äasbesten bunden och eterniten är därmed ofarlig, men om den skadas eller bryts sprids asbestdamm.
El-kretsen. El-Kretsen har funnits sedan 2001 och bildades av näringslivet för att omhänderta elektronik som satts på marknaden. Uppdraget är att hjälpa producenter att uppfylla dessa lagstiftningar genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem. I augusti 2005 infördes det s k WEEE-direktivet (elektriska och elektroniska produkter) i svensk lagstiftning.
Farosymboler. Används vid märkning av kemiska produkter och utgörs av bilder som varnar för en kemisk produkts hälsofarlighet eller miljöfarlighet, exempelvis dödskallesymbolen som betyder att produkten är giftig.
Flampunkt. Den lägsta temperatur då en vätska avger ånga i sådan omfattning att en antändbar ångluftblandning bildas.
Fraktioner. Delar, avfallstyper.
Freoner. Freon är egentligen ett firmanamn som använts som en samlingsbeteckning på CFC (klorfluorkolväten) av flera ozonnedbrytande och klimatpåverkande ämnen.
Förpackning. Originalförpackning t.ex. tub, burk,hink, flaska, dunk.
Försiktighetsprincipen. Är den grundläggande hänsynsregeln i miljöbalken. Den innebär att redan risken för skador och olägenheter för människors hälsa eller miljön medför en skyldighet att vidta åtgärder.
Internit. Annat produktnamn för asbestcementskivor.
Joniserande strålning. Strålning som kommer från ett radioaktivt ämne.
Kemisk produkt. Ett kemiskt ämne och beredningar av kemiska ämnen t.ex. färg, lim och lack.
Kondensator. Används i elektrisk utrustning för bl a motorstart. I lysrörsarmaturer sitter en kondensator för att ta hand om induktionsström.
Kontrollplan enligt PBL. I kontrollplan anges vilken kontroll som skall ske, vilka intyg och andra handlingar som skall in till byggnadsnämnd samt vilka anmälningar som skall göras.
Kontrollansvarig enligt PBL. Den som är kontrollansvarig har till uppgift att se till att kontrollplanen följs, men ska även hjälpa till med inventering. Den kontrollansvarige ska vara behörig genom certifiering.
Kontrollplan för rivning. Skall upprättas vid rivning enligt PBL. Kontrollplan för rivning skall lämnas med rivningsanmälan/ bygganmälan till byggnadsnämnden senast tre veckor innan rivningen påbörjas.
Marknära ozon. Bildas bl.a. av kväveoxider och luftens syre under inverkan av kolväten och ultraviolett solstrålning och värme. Eftersom solen lyser mest sommartid och det är varmast då, är ozonhalterna högst under denna period. Höga halter irriterar ögon och slemhinnor. Ozon kan ge luftvägsproblem och därmed förvärra astmatiska besvär och minska motståndskraften för virusinfektioner. Ozon skadar också växtlighet. Redan vid låga halter kan man märka att gummiprodukter spricker och att sikten försämras.
Materialåtervinning. Att ta tillvara materialet i avfall för att tillverka ny råvara, till exempel ny kartong av pappersförpackningar, ny metallråvara av skrot eller att tillverka ny motorolja från spillolja.
Miljöbalken (1998:808). Är den samlade miljölagstiftningen som trädde i kraft januari 1999. Den ersatte c:a 15 andra lagar, bland annat hälsoskyddslagen, miljöskyddslagen, naturvårdslagen, renhållningslagen och lagen om kemiska produkter. Med miljöbalken skärptes miljölagstiftningen i många avseenden. Hållbar utveckling genomsyrar denna lag.
Miljöbalkens hänsynsregler. De allmänna hänsynsreglerna gäller för allt som omfattas av miljöbalken, och därmed också vid hantering av farligt avfall. En verksamhetsutövare som omfattas av reglerna måste följa dessa även om ingen myndighet ställer kravet.
Miljöcontainer. Färdiginredd förrådscontainer med behållare för förvaring av farligt avfall. Finns att hyra hos många avfallsföretag och även maskinuthyrare. Finns också att köpa. Finns i olika storlekar och inredningar.
Miljösanktionsavgift. En administrativ avgift som alltid ska tas ut enligt miljöbalken vid vissa förseelser enligt förordningen om miljösanktionsavgifter (1998:950). Det kan t.ex. vara när en avsändare av farligt avfall underlåter att upprätta ett transportdokument.
Miljöskadligt avfall. Avfall som inte räknas som farligt avfall i lagens mening men som innehåller farliga ämnen som varken kan återvinnas eller brytas ned, t.ex. cellplast med innehåll av freoner och PVC. Dessa separeras från övrigt avfall och lämnas till särskild förbränning.
Mutagen. Påverkar arvsmassan.
Oxiderande. Produkter som är oxiderande kan vid felaktig hantering eller i kontakt med andra ämnen explodera eller börja brinna.
PBL. Plan- och bygglagen. Här regleras krav på bygg- eller rivningsanmälan, rivningsplan m.m.
Producentansvar. Innebär att inom branscher där producentansvar råder, krävs returinsamlingssystem (återvinning) av branschen. Sverige har lagstadgat producentansvar inom åtta områden: förpackningar, däck, returpapper, elektronik, batterier, läkemedel, fordon <3,5 ton samt radioaktiva strålkällor.
Slutbevis. När samtliga handlingar enligt kontrollplan lämnats in till byggnadsnämnd utan brister utfärdas slutbevis.
Spillolja. Oljeprodukt som förbrukats eller förorenats och inte kan användas för sitt ursprungliga ändamål.
Transformator. Strömomvandlare. Kan innehålla PCB som isolervätska.
Tungmetaller. Metaller som har en större täthet än 5g/cm3. Bland tungmetallerna hittar man många av de miljöfarliga metallerna bl.a. kvicksilver, bly, krom, kadmium, koppar, nickel och zink.
Växthuseffekten. Växthuseffekten innebär att värme från solen inte kan stråla tillbaka ut i rymden på grund av gaser i atmosfären. Det innebär att jordens medeltemperatur ökar. Detta kommer att få stora konsekvenser för klimatet och växt- och djurlivet. Många forskare menar att man redan nu ser sådana effekter, med flera häftiga oväder och översvämningar.
Yrkesmässig. När utövaren är näringsidkare, kallar sig företagare, bedriver verksamhet kommersiellt, utför tjänster åt någon annan, tar betalt och inte agerar som privatperson.